Zaregistrujte se a využívejte náš Věrnostní program, díky kterému můžete ušetřit na každém Vašem nákupu. Více informací naleznete zde.

Tipy na nejlepší silvestrovské pohoštění: 4 báječné recepty z lokálních surovin

Zapomeňte na velkolepé stolování – na oslavy nového roku připravte něco, co můžete celý večer uždibovat. Nachystali jsme pro vás božské „finger food“ silvestrovské menu z těch nejlepších českých a slovenských surovin. Garantujeme, že na ně bude chtít každý recept!

silvestrovské pohoštění

1. Rychlé silvestrovské jednohubky s kapří pomazánkou z farmy z Poříčí

Zapomeňte na běžnou budapešťskou, škvarkovou nebo jinou silvestrovskou pomazánku, kterých už mají všichni dost. Jednohubkami s kapří pomazánkou z poříčské farmy ohromíte návštěvu netradičním, ale hříšně dobrým pokrmem. Skvěle se navíc hodí k bílému vínu

Recept:

Nakrájejte bagetku na šikmá kolečka a potřete je vydatnou vrstvou pomazánky. Jednohubky dozdobte snítkou kopru, dochuťte pár kapkami citronu a čerstvě namletým pepřem. Chutnat vám však budou i s kolečkem nakládané okurky nebo kouskem zelené papriky. Oblíbí si je i děti!

Kapří paštika se vyrábí z prvotřídních českých uzených kaprů, smetany a tajné směsi koření. Překvapí vás svou jemnou chutí i strukturou, výborně se roztírá. Stejně jako nás, i vás určitě napadlo: „A co kosti?“ Nebojte se, ty v konzervě rozhodně nenajdete. 

kapří paštika

2. Sýrovo–masové prkénko s kdoulovým džemem

Sladko-slaná kombinace lahodí chuťovým pohárkům, to je prostě fakt. A když bude ještě trochu pikantní, bude to božský zážitek. 

Nachystejte pro sebe i návštěvu na silvestra bohaté sýrovo-masové prkénko a doplňte ho o kdoulový džem s papričkou Bhut Jolokií a citronovým sečuánským pepřem z Chilli Pikanterie. Tvoří jej nahrubo nakrájené a slaďoučké kdoule, které ve spojení s pikantní papričkou s citronovou chutí vytvoří nevšední gurmánský zážitek. Jednotlivé kousky sýra do džemu namáčejte.

kdoulová marmeláda

Pár tipů, jak udělat sýrovo-masové prkénko jako šéfkuchař:

  1. Servírovací podklad je základ. Samozřejmě si vystačíte s obyčejným talířem, avšak prkénko z olivového dřeva pozvedne servis na úplně jinou úroveň. 
  2. Pro sýry a uzeniny skočte do sýrárny a masny. Ty nakrájené v plastových obalech mohou být vyschlé, což jim zbytečně ubírá na chuti. Specializovaný obchod s delikatesami najdete v každém větším městě. 
  3. Hotové prkénko vytáhněte z lednice hodinu předtím, než přijde návštěva. Příliš studené sýry nemají tak výraznou chuť. 
  4. S bagetkami chybu neuděláte nikdy, ale zkuste letos k sýrům a šunkám podávat tyčinky nebo malé křupavé preclíky. Tolik člověka „nezaplácnou“, ochutnáte tak toho ze stolu mnohem víc. 
  5. Do mezírek mezi šunky a sýry dejte malé trsy hroznového vína, jablek či hrušek, vlašské ořechy nebo třeba olivy
  6. Prkénko poskládejte z chuťově výrazných i jemných delikates. Chybět by neměl modrý sýr, třeba francouzský Roquefort nebo česká Niva, stará gouda a krémový kozí sýr. Ze šunek sáhněte po klasické dušené, ale i sušené parmské nebo vyzrálých klobáskách. 

Nezapomeňte na víno. Ochutnávání berte jako zábavu a testujte, jaká uzenina nebo sýr se nejvíce hodí ke konkrétnímu vínu. Doporučujeme třeba polosladkou Pálavu 2021 ELEMENTS od vinaře Karla Novotného z Milotic


Jak se vyznat v českých a moravských vínech jsme sepsali v našem jiném článku. Přečtete si ho!

3. Crostini s modrým sýrem a medem a jejich další varianty

Na křupavé [krostini] budete potřebovat bílou bagetu, olivový olej, sůl a pepř a dobře rozpálenou troubu. 

Bagetu nakrájejte šikmo, jednotlivé kousky vydatně pokapejte olivovým olejem z obou stran, osolte, opepřete a dejte je do trouby vyhřáté na 220 °C. Pečte dokřupava, většinou to zabere 4–5 minut. Na ještě horké crostini rozdrobte modrý sýr, ať se mírně roztaje, a pokapejte je medem od českých včel

květový med 750g

S čím crostini budou ještě chutnat?

Nefandíte-li modrým sýrům, sáhněte po uzeném lososovi, mozzarelle nebo třeba krémovém kozím sýru.
Fantastické budou i tak trochu po česku s vyzrálou hovězí šunkou a nakládanou červenou cibulí – nezapomeňte je pak zalít pořádným škopkem českého piva

4. Piškotové „burgery“ s banánem, čokoládou a arašídovým máslem

Sladká tečka nesmí chybět v žádném menu, ani v tom silvestrovském. Vyzkoušejte piškotové „burgery“ s banánem, čokoládou, co vás možná vrátí do dětských let. My je trochu vytunili ořechovým máslem, které jim propůjčí úplně nový chuťový rozměr. 

arašídové máslo lifelike

Recept:

Vezměte dva piškoty a jejich ploché strany namažte arašídovým máslem. Mezi ně vložte kolečko banánu a lehce je k sobě přitiskněte – takto vzniklý „burger“ propíchněte párátkem, ať ho můžete pohodlně přenášet z talíře do úst.
Mezitím si rozehřejte čokoládu ve vodní lázni a piškoty s banánem do ní namáčejte. Nechte je od čokolády trochu okapat a potom „burgery“ pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Jakmile ztuhnou, můžete je ujídat, nejlepší však budou po pár hodinách, kdy piškoty provlhnou. 

Na silvestra se nebojte experimentovat a vyzkoušejte nové recepty a chutě, které zatím ve vaší kuchyni neměli místo. Nezapomeňte se zásobit také dobrým alkoholem z českých palíren a lahodnými likéry, které osloví i zarytého „nepiče“. 

Za celý Správnej krám přejeme mnoho úspěchů, zdraví a skvělých chutí i v novém roce!