Zaregistrujte se a využívejte náš nový Věrnostní program, díky kterému můžete ušetřit na každém Vašem nákupu. Body do programu můžete získat i vyplněním recenzí, nebo přihlášením se k odběru newsletterů. Více o Věrnostním programu naleznete zde

AHA kyseliny neboli alfahydroxylové kyseliny , tzv. ovocné kyseliny, jsou vhodné pro všechny typy pleti. Jedná se o látky organického původu, které jsou rozpustné ve vodě. Nachází se v ovoci a zelenině, ale dají se vyrobit i synteticky. Hlavním zástupcem těchto kyselin jsou třeba kys. citrónová, vinná, jablečná, ale i salicylová získávaná z vrbové kůry, kys. mléčná, která vzniká srážením mléka nebo zelí a kyselina glykolová. 

Funkce těchto kyselin je ta, že odstraňují odumřelé kožní buňky povrchu kůže. Díky tomu se urychlí tvorba nových buněk a pleť je tak omlazená. Tento efekt je navíc velmi rychle vidět. Redukují se vrásky, pleť je hladší a více vyrovnaná. 

Každá z těchto kyselin má ale svou specifickou vlastnost a prospívá určitému druhu pleti či pomáhá konkrténímu problému. 

Pojďme se na ně podívat více zblízka:

Kyselina glykolová - patří mezi nejčastěji používané kyseliny. Najdeme ji v nejrůznějších omlazujících krémech, ale také i v chemických peelinzích. Vyrábí se z třtinového cukru, ale přirozeně se vyskytuje i v ananasu nebo žlutém melounu. Vyznačuje se tím, že podporuje tvorbu elastanu a kolagenu v pleti a tím pokožku zpevňuje a omlazuje. Při nižší koncentraci se dá použít i na sušší pleť. Jemně totiž odstraňuje odumřelé kožní buňky a pleť tak lépe vstřebává vláhu a výživné látky.
U nás ji můžete najít např. v pleťové masce od Dulcia

Kyselina mléčná - má podobné účinky jako kys. glykolová, ale je mnohem šetrnější a dal se použít i na citlivější pleť. Nachází se v zakysaných mléčných výrobcích, umí skvěle hydratovat, což je její výjimečná vlastnost a také napomáhá udržovat správné PH kůže.

Kyselina salicylová - rozpouští se pouze v tucích, což jí umožňuje proniknout do kožních pórů a opravdu pleť hloubkově očistit. Póry se často ucpou nahromaděnými starými kožními buňkami. Kyselina salicylová má protizánětlivý účinek. Postará se tedy o to, aby bakterie, které jsou zodpovědné za vznik akné, se nadále nerozmnožovaly nebo nezpůsobovaly ještě další infekci. 

Kyselina citrónová - je silný antioxidant, který se používá i jako konzervant a přirozeně dokáže bělit pleť. Nachází se v citrusových plodech (citron, pomeranč, grep) a chrání pleť před volnými radikály.

Kyselina mandlová - získává se z extraktu z hořkých mandlí. Její schopností je prostoupit mazovou žlázou a redukovat tvorbu mazu. Její antibakteriální účinky jsou skvělé i v boji proti akné. Redukuje maz, odstraňuje kožní buňky. 

Kyselina jablečná a vinná - mají exfoliační účinek a stimulují tvorbu kolagenu.

AHA kyseliny najdete v běžně dostupných kosmetických produktech, ale i v produktech pro speciální kosmetické salony nebo přímo dermatology. Do běžných pleťových přípravků se AHA kyseliny používají v koncentraci 8-10%. Vyšší by být neměla, ale neměla by být ani nižší než 3-5%. Pokud má méně než 3-5%, tak už má minimální účinek. Pokud je % ale moc vysoké, tak naopak může pleť poškodit. Koncentrace kyselin okolo 20% se používá v profeionálních kosmetických salonech, kde s nimi pracují kosmetičky, které ví, jak dlouhjo mohou na pleti být, aby neškodily. Nedoporučujeme tedy kupovat si pro domácí použití produkty, které mají vysokou koncentraci AHA kyselin. Reálně byste si mohli více ublížit, než pomoci.

Nejideálnějším obdobím na aplikaci AHA kyselin je zima. Odstranění starých kožních buněk totiž stírá a narušuje i kožní film, který pleť chrání a to i před UV zářením. Pokud přeci jen chcete používat kyseliny při slunci, tak je aplikujte hlavně na noc a přes den určitě použijte krém s ochranným faktorem. Jinak by se mohlo stát, že se kůže rychle spálí.

Při používání AHA kyselin, nebo při jejich začínající aplikaci se může stát, že bude pleť reagovat štípaním nebo začervenáním. Je to normální, a je to známka toho, že kyseliny aktivně pracují na odstranění odumřelých kožních buněk. Taktéž mohou aktivně protizánětlivě působit na akné. Dávejte si pozor, pokud máte na pleti čerstvé jizvičky, ranky nebo trhliny, případně odstraněná znaménka. 
Když to tedy shrneme, tak AHA kyseliny udržují hydrataci pleti, jsou na zralou a suchou pleť, řeší tzv. krupičku na pleti, zabraňují vzniku šupinek. 

BHA kyselina (salicylová) je účinná na pupínky, čistí póry, redukuje mastnotu, zklidňuje vzniklé akné. Zabraňuje ucpávání pórů nadměrnou mastnotou a předchází vzniku již zaníceného akné.

Jestli se cítíte na to kyseliny používat, tak směle do toho, pokud si nejste jistí, raději se obraťte na kosmetičku. Určitě se neraďte s kamarádkou, mějte na paměti, že každá pleť je jiná a to, co sedí kamarádce, nemusí sedět i vám.