Káva vyniká chuťovým profilem s kakaem, smetanou a jasmínem. Tato směs 100% arabiky je složena z Brazil Sertao a Ethiopia Suke Quto. Chuť je čistá s jasným charakterem a s příjemně nízkou aciditou. Pražírna Coffee Source nakupuje kávu přímo z přístavů nebo plantáží a následně se postará o její skvělé upražení. Více
- výběrová káva
- příprava espresso
- kvalita na prvním místě
- česká pražírna
Brazil Sertao
Producent: Nazareth Dias Peireira
Region: Minas Gerais
Nadmořská výška: 1100 - 1450 m n.m.
Proces: Natural
Odrůda: Red Bourbon
Acidita: Nízká
Ethiopia Suke Quto washed
Region: Guji
Farma (farmář): Tesfaye Bekele
Nadmořská výška: 1800 - 2200 m.n.m.
Odrůda: Kurume, Welicho
Acidita: nízká
Chuťový profil: mandarinka, jasmín, čokoláda
Původ: Farma Suke Quto, založená v roce 2005 pro pěstování organické kávy ve stínu stromů, se z původních 5 ha rozrostla na 221 ha. Po lesním požáru, který zničil okolní lesy, začali místní farmáři namísto neudržitelného pěstování kukuřice a miličky habešské následovat Tesfayeho vizi a vysazovat kávovníky spolu se stínicími stromy. V současnosti více než 150 farmářů přispívá k budování těchto organických "kávových lesů" a dodává svou úrodu ke zpracování na farmu Suke Quto.
Pěstování: Farma Suke Quto se nachází v oblasti Odo Shakisso woreda s úrodnou sopečnou půdou. Tesfaye udržuje půdu organickou recyklací odpadů z kávy a stínových stromů. Kávy mají certifikaci Organic a Rainforest Alliance. Farma spolupracuje se 171 drobnými pěstiteli a vlastní 221 hektarů na vysočině Guji. Během sklizně zaměstnává 200 sezónních pracovníků.
Odrůda: Heirloom označuje původní etiopské odrůdy kávovníku, často stále rostoucí ve volné přírodě. Mezi ně patří například Kurume a Welicho, odrůdy arabiky s typickou chutí pro tuto oblast – lehce kyselou, šťavnatou a květinovou, s mírnými regionálními odlišnostmi. V Etiopii se odhaduje existence asi 10 tisíc dosud geneticky neidentifikovaných odrůd. Výzkumem a vývojem těchto odrůd se zabývá středisko Jimma Agricultural Research Center (JARC), které se zaměřuje na vlastnosti jako rezistence vůči škůdcům či výnosnost
Recept na espresso: 17,5G IN, 38G OUT, 28 SEC.
Pokud je káva:
- Příliš hořká a prázdná ➞ namelte hruběji
- Příliš kyselá až slaná ➞ namelte jemněji
Pokud je čas extrakce:
- >30 sekund ➞ namelte hruběji
- <26 sekund ➞ namelete jemněji
Coffee Source
Coffee Source je česká společnost založená v roce 2003 jako reakce na nedostatek kvalitní kávy na českém trhu. Původně začínali s dovozem kávy z italské pražírny a kávovarů La Marzocco. V roce 2005 přešli na prodej čerstvě pražené kávy a od roku 2007 provozují vlastní pražírnu, díky které mají plnou kontrolu nad výrobním procesem.
Společnost dnes nabízí komplexní služby v oblasti kávy - od prodeje výběrové kávy přes provoz vlastní kavárny na Francouzské ulici až po školení personálu a poradenství pro mikropražírny. Coffee Source se také specializuje na dodávky profesionálních kávovarů. Jejich hlavním cílem je poskytovat zákazníkům tu nejkvalitnější kávu spolu s nejmodernějšími technologiemi pro její přípravu.