Prebiotika (Prebiotics)
Prebiotika jsou nestravitelné složky potravy, které podporují růst a aktivitu prospěšných bakterií v tlustém střevě. Vyrábějí se hlavně z vlákniny, která se nachází v rostlinných potravinách, jako je česnek, cibule, chřest, banány a celozrnné výrobky. Prebiotika jsou důležitá pro lidské zdraví, protože zlepšují střevní mikroflóru, podporují trávení, posilují imunitní systém a mohou také pomáhat při prevenci některých chorob, jako jsou zánětlivá onemocnění střev a metabolické poruchy.
Využítí
S prebiotiky se můžeme setkat v různých formách, nejčastěji jako součást přírodních potravin či doplňků stravy a nově také v kosmetických produktech. V přirozené formě se nacházejí v rostlinných potravinách, jako jsou česnek, cibule, pórek, chřest, banány, artyčoky a celozrnné obiloviny.
Účinky v kosmetice
Prebiotické kultury v kosmetice pomáhají obnovovat rovnováhu kožního mikrobiomu, snižují podráždění a záněty a podporují celkový zdravý vzhled pokožky.