Zaregistrujte se a využívejte náš Věrnostní program, díky kterému můžete ušetřit na každém Vašem nákupu. Více informací naleznete zde.

Zařaďte chilli papričky do svého jídelníčku. Prospěje vám to

Důležitá zpráva: kvalitní chilli jen nepálí, ale i skvěle chutná! Přestaňte se chilli papričkám vyhýbat a nechte se překvapit, jak dobře mohou vylepšit každé jídlo, aniž by nutně zabily ostatní chutě. Seznámíme vás s těmi nejpálivějšími papričkami a doporučíme pár českých chilli produktů, co chcete ochutnat.

chilli papričky

Proč chilli paprička pálí?

Každá chilli paprička obsahuje látku (resp. rostlinný alkaloid) zvanou kapsaicin, která je zodpovědná za pálivost. Pokud přijde do styku s tkání savců (takže lidí, psů, nebo třeba koček), podráždí ji pálením – nejen v puse, ale i v očích nebo nosu.

Míra pálivosti paprik – tedy koncentrace kapsaicinu – se dnes přesně měří podle analytických přístrojů, stále se ale setkáte s tzv. Scovilldovým testem pálivosti (anglicky Scoville heat units). Jednotkou pálivosti každé papričky je zkratka SUH

Míru kapsaicinu v papričkách ovlivňuje odrůda, ale i místo, kde rostlina vyrostla, konkrétně:

  • podnebí, 
  • a zemina. 

Nejpálivější chilli papričkou světa je aktuálně (k roku 2023) Carolina Reaper. Paprička vznikla zkřížením odrůdy Bhut Jolokia, která se do roku 2007 pyšnila prvenstvím v ostrosti, a červeného habanera. Podle odborníků z jihokarolínské univerzity v USA dosahuje Carolina Reaper až 2 200 000 stupňů pálivosti

Jen pro porovnání, oblíbené a známé Jalapeño nesahá Carolině Reaper ani po kotníky. Má pouhých 2500–8000 SUH.

Mrkněte na pyré z Caroliny Reaper od Chilli Pikanterie. Dochutili ho kapkou rýžového octa a trochou cukru, aby vyvážili chutě. Použité papričky v pyré dosahují pálivosti 1 900 000 SHU, do jídla proto pyré stačí opravdová kapička.  

chilli omáčka

Tělo ostré rádo

Posilují chilli papričky zdraví? Podle odborníků nám jejich konzumace přináší celou řadu zdravotních benefitů. 

  1. Chilli je skvělý antioxidant – to znamená, že chrání tělesné buňky před poškozením, vzniku chronických onemocnění a pomáhá hubit záněty. 
  2. Kapsaicin rozproudí metabolismus a snižuje chuť k jídlu. Chilli si proto dopřejte pravidelně, pokud vaše BMI kalkulačka ukáže na hodnoty hodné nádváhy či obezity.  Některé studie také prokázaly, že kapsaicin dokáže odbourávat tuky z těla a podpořit spalování. (Takže je vlastně skoro jedno, zda se budete potit ve fitku, nebo u oběda.) Pokud se o všem s váhou trápíte už déle a potřebujete s hubnutím poradit, vyhledejte odbornou pomoc v podobě certifikovaného výživového poradce.
  3. I srdce bude z kapsaicinu šťastnější. Látka pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém, snižuje krevní tlak a riziko mrtvice. Chilli papričky navíc obsahují draslík, který tělo aktivně využívá pro regulaci tlaku.
  4. Chilli papričky se pyšní opravdu vysokou hladinou železa a vitaminu A a C – imunitě a bílým krvinkám proto pomohou bojovat proti bacilům, které zodpovídají za nepříjemné nemoci. nejpálivější chilli paprička

Carolina Reaper, nejpálivější paprička světa.

Jak se dají chilli papričky konzumovat a po čem sáhnout?

Čerstvé chilli papričky mají skvělou chuť, křupavou texturu a nádherně voní. Výborné budou nasekané třeba v asijských jídlech. 

Sušené chilli je dehydratováním koncentrovanější a má výraznější chuť. Takové papričky dají dál umlít na prášek jako koření. Vyzkoušejte ho ve směsi pojmenované Ďábelské koření od české značky Lussk – fantasticky se hodí do gulášů nebo ke grilovanému masu. 

ďábelská směs od LusskĎábelské koření od české značky Lussk.

Nepřehlédněte ani nejrůznější chilli produkty, které se z chilli papriček vyrábí:

  • omáčky – perfektní ke grilování nebo na nakládání sýrů i mas, 
  • pyré (někdy se označují jako mash) – ideální jako základ pro omáčky nebo salsy, 
  • a další dobroty jako ochucené hořčice, paštiky nebo bujóny

Fantastické chilli produkty má Eva a Ota z pražské Chilli Pikanterie. U nás ve Správném krámu od nich máme pyré, nakládané papričky, džemy, hořčice a další. 

Podívat se na produkty od Chilli Pikanterie

nabídka chilli pikanterie

Přehnali jste to? Jak neutralizovat chilli v pokrmu

Nevěšte hlavu, sepsali jsme pár tipů, jak snížil pálivost chilli v jídle:

  • Přidejte něco mléčného

Produkty z mléka totiž obsahují látku kasein, která se umí vázat s kapsaicinem v chilli papričkách. Zkuste do omáčky zamíchat tekutou nebo zakysanou smetanu, trochu mléka nebo jogurt, ostrost jídla se zmírní. 

  • Oslaďte to

Cukr, med nebo ovoce dokáže vyvážit chutě pokrmu a stáhnout tak pálivost. Tato vychytávka funguje téměř v každém pokrmu, i slaném – lžičku dvě cukru přidejte do ostré polévky, nebojte, sladká nebude. V přeostřeném curry zase rozmixujte třeba mango nebo ananas. 

  • Na pomoc zavolejte škrob

Uvařte v jídle pár brambor (které klidně potom zase vytáhněte), navážou na sebe pálivost a udělají jídlo snesitelnější. Nebo jídlo zkuste zamíchat třeba s rýží. 

Náš oblíbený český výrobce chilli produktů Chilli Pikanterie radí příliš ostrý pokrm okyselit. Vyzkoušejte limetkovou, citronovou šťávu, ocet nebo něco jiného kyselého, co budete doma mít.