Plnohodnotné zimní saláty, co zasytí ve studené i teplé verzi
Pokud jste se rozhodli, že letošní rok prožijete ve zdravějším rytmu, rozehrajte to s vydatnými zimními saláty nebo teplými saláty. Zcela zasytí, přitom představují odlehčenou variantu oběda či večeře. Poradíme vám, s jakými surovinami z českých či slovenských polí a luk budou chutnat neodolatelně.
Luštěniny, kořenová zelenina nebo tropické chutě patří do zimních salátů
Při přípravě zimních salátů zapomeňte na klasický leďák, rajčata, okurku. Sáhněte po vydatnějších surovinách, které mají zrovna sezónu, jsou dostupnější v obchodech nebo jsou trvanlivé. Báječné budou:
- luštěniny – černá čočka beluga, červená čočka fazole adzuki nebo třeba mungo fazole, cizrna, quinoa,
- těstoviny nebo bulgur, rýže,
- kořenová zelenina, tykve a další zelenina – mrkev, celer, červená řepa, ředkvičky, dýně (máslová, Hokaido klidně i špagetová, brambory, květák, houby…,
- tuňák, vejce,
- modré sýry, feta, balkánský sýr…,
- mango, granátové jablko, ananas…,
- kimchi (třeba od české značky Pod Víčkem),
- ořechy – para, vlašské, kešu…
Tipy, jak připravit dokonalý zimní nebo teplý salát
- Vydatný salát můžete připravit buď studený, teplý, případně i studený s jednou teplou ingrediencí – třeba dýní nebo bramborami. Tu upečte v troubě do křupava a přidejte je k salátům a ostatním surovinám.
- Luštěniny nezapomeňte namočit do vody ideálně na 24 hodin. Nemáte-li čas, s klidem použijte i ty z plechovky.
- Vyberte jednu surovinu jako základ – může to být směs salátů, ale klidně i pečená zelenina, těstoviny nebo rýže. K ní kombinujte další ingredience, aby vše ladilo.
- Nebojte se kombinovat sladko-slané chutě. Do zálivek i samotného salátu se nebojte použít citrusy či ovoce. V kombinaci s modrým sýrem si budou rozumět.
- Plnohodnotné a zcela vydatné jídlo ze salátu uděláte, pokud přidáte nějakou bílkovinu – tuňáka z plechovky, čerstvou rybu, krevety, tofu, vejce nebo kousky kuřete, třeba trhaného.
- Sáhněte po bylinkách, dodají salátu výraznou chuť. Výborná bude nasekaná petržel, koriandr či kopr.
- Oříšky můžete před použitím opražit na sucho na pánvi. Zvýrazní se jejich máslová a oříšková chuť.
Salátové varianty, které budete chtít stále jíst
Inspirace není nikdy dost, připravili jsme si pro vás pár tipů na teplé i studené zimní saláty k večeři nebo na oběd do práce.
Teplé saláty
- teplý těstovinový salát s tuňákem a zeleninou,
- teplý salát s červenou čočkou,
- teplý čočkový salát s mrkví a modrým sýrem,
- teplý fazolový salát s nakládanou cibulí a koriandrem,
- teplý cizrnový salát s vejci a hromadou bylinek,
- teplý salát z pečené zeleniny.
Studené saláty
- salát Waldorf,
- studený salát s bulgurem, zeleninou a trhaný kuřetem,
- studený salát s tmavými těstovinami, pak-choi salátem, mrkví a vejci.
Recept: Salát s pečenou dýní s fermentovaným kořením, vejci a fetou
Asi pro 3 osoby:
- půl menší Hokaido dýně
- 2 lžíce koření fermentovaného koření Lussk – doporučujeme Medovou sůl nebo Limeta-chilli sůl
- 1 salát dubáček (hodí se i polníček, Lollo Rosso nebo Biondo)
- hrst rukoly
- 2 lžíce dýňového oleje
- půlka hrušky nebo jablka
- pět šest cherry rajčátek
- půlka granátového jablka
- hrst vlašských ořechů
- 2 vejce
- 100 g fety
Zálivka:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce vinného octa
- 2 lžíce pomerančové šťávy
- + šťáva z granátového jablka
- sůl, pepř
Granátové jablko rozpůlte a vyklepejte z něj semínka. Opatrně, šťáva barví a ráda stříká všude okolo. Saláty rozeberte na kousky, omyjte a pořádně vysušte, nejlépe v odstředivce. Suroviny na zálivku smíchejte a zalijte s nimi saláty.
Zapněte troubu a rozpalte ji na horkovzduch na 200 °C. Dýni Hokaido omyjte, nasekejte na plátky, klidně se slupkou, a přendejte do větší mísy. Plátky smíchejte s olejem a dvěma lžícemi Lussk koření. Vyskládejte je na plech vedle sebe a pečte 25 minut.
V menším hrnci uvařte vejce. Abyste měli tekutý žloutek, vařte je tak 7–8 minut od doby, kdy je lžící vložíte do vroucí vody smíchané s octem. Hotová vejce zchlaďte v ledové vodě, oloupejte je a překrojte na čtvrtky.
Mezitím nakrájejte rajčátka, hrušku či jablíčko a posekejte i vlašáky. Do mísy, talíře nebo na tác začněte vrstvit – nejdříve salát se zálivkou, potom rajčata, hrušku/jablko a ořechy, vejce, dýni, rozdrobenou fetu a nakonec semínka granátového jablka.
Možná už byste rádi jaro, ale zima bude ještě dlouhá. Zahřejte se nejen dobrým jídlem, ale i čajem. Vše o čajích, jejich druzích a využití jsme sepsali v minulém článku. Přečtete si ho! |