Co potřebujete na pečení vánočního cukroví, kdy s ním začít a jak ho uchovat + recept na nejlepší linecké cukroví od Věrky ze Slovácka
Porovnávat, zda máme lepší vanilkové rohlíčky než Juráňovi nebo Novákovi, můžeme snad označit jako další vánoční tradici. Abyste tento boj vyhráli, je třeba se na pečení pořádně připravit a zvolit ty nejlepší recepty a suroviny. My vám pomůžeme – máme pro vás recept na nejlepší linecké a mnoho rad, které české suroviny promění vaše cukroví nadpozemské blaho.
Co doma potřebujete, než začněte péct vánoční cukroví?
Než se pustíte do pečení, udělejte v kuchyni inspekci a prozkoumejte své zásoby. Na pečení rozhodně budete potřebovat:
Suché suroviny:
- hladkou i polohrubou mouku,
- krupicový a moučkový cukr,
- hnědý cukr,
- vanilkový cukr,
- jedlou sodu,
- kypřící prášek,
- koření – skořici, muškátový oříšek, perníkové koření, vanilku, badyán, kardamom,
- kakao,
- piškoty.
Tip: Vyzkoušejte voňavý citronový cukr s vanilkou nebo pomerančový cukr se skořicí od české značky Lussk. Ozvláštní každé cukroví. |
Chlazené suroviny:
- máslo,
- vejce,
- mléko,
- případně jogurt, smetanu nebo droždí – podle druhu cukroví/sladkého pečiva.
Další suroviny:
- kandované ovoce,
- čokoládu,
- med,
- likéry,
- olej,
- marmeládu nebo džem…
Tip: Nejlepší perníčky potřebují ten nejlepší med. Určitě si pořiďte ten od českých včel, chutnat vám budou medy od Včelařství Domovina. |
Kdy začít péct vánoční cukroví?
Vždy záleží, jaké druhy plánujete péct. Některé cukroví potřebuje provlhnout od krému/marmelády nebo uležet, pečte je proto už na konci listopadu nebo začátku prosince. Týká se to například:
- ořechových skořápek,
- perníčků, které nejsou hned měkké,
- vanilkových rohlíčků,
- lineckého nebo išelských dortíčků.
Společně s nimi si udělejte i vaječňák nebo jiný likér, který máte doma rádi. Uložte ho pak do lednice naležato – do Vánoc krásně zhoustne, ztratí rumovou štiplavost a bude lahodně sladký.
Nebojte se, skvělé cukroví pro celou rodinu zvládnete i týden před Vánocemi. Stačí vybrat takové, které je nejlepší čerstvě udělané. Mezi ně patří:
- kuličky všeho druhu – kokosové, rumové, datlové, medovníkové…,
- vosí hnízda,
- kokosky nebo vánoční mini pavlovy.
Kdy a čím plnit vánoční cukroví
Upečené cukroví začněte plnit ideálně dva týdny před Štědrým dnem, nejpozději týden, ať se stihne rozležet. Plnit a mazat se vám budou lépe odleželé sušenky – například čerstvě upečené linecké se rádo láme.
Nejtradičněji se cukroví plní marmeládou/džemem, máslovým krémem nebo karamelem. Moderní varianty však v sobě ukrývají například lahodné ořechové máslo nebo lískooříškový krém.
Když marmeládu nebo džem, tak lehce kyselkavý – doporučujeme třeba džem černý rybíz od Treperendy, případně ten, který chutná jako Vánoce – hruškový s vanilkou a hřebíčkem nebo švestka s rumem.
Jak skladovat vánoční cukroví
Cukroví, které potřebuje navlhnout, tedy třeba perníčky, vanilkové rohlíčky nebo linecké, uchovávejte ve vzduchotěsných krabicích, třeba těch plastových s víčkem. Na vzduchu by totiž vysychaly, a to přesně nechcete.
Tip: Do Vánoc zbývá už jen pár dní a cukroví je stále jako kámen? Známe babské triky, které vlhnutí urychlí. 2. Cukroví přendejte do papírové krabice a tu položte na půl dne až den na vlhkou utěrku. Nezapomeňte čas od času cukroví prohrábnout. 3. Papírovou krabici s cukrovím můžete i postříkat rozprašovačem s vodou, zabalit do kuchyňské fólie a nechat přes noc v lednici. |
Krémové a čokoládové dobrůtky patří do chladu. Dobře jim bude v plastových nebo plechových krabičkách v lednici nebo na balkoně – musí být však okolo nuly.
Sněhové cukroví jako pusinky, pavlovy nebo kokosky patří do papíru, třeba do dortové krabice. Tu uložte na místě, kde je sucho, rozhodně ne do lednice, rozmočily by se.
Recept na nejměkčí a nejlepší linecké cukroví od Věrky ze Slovácka
To nejlepší cukroví je domácí. Takové, které dostalo 10 z 10 bodů od náročné gastro poroty, která se každoročně schází o Vánocích u kuchyňského stolu. My známe recept na jedno takové – linecké od tety Věrky, co bydlí nedaleko Uherského Brodu.
Budete potřebovat:
300 g hladké mouky
200 g másla pokojové teploty
100 g cukru moučka
2 žloutky
pár strouhnutí citronové kůry
marmeládu nebo džem (teta Věrka dává domácí džem z ostružin nebo malin, my doporučujeme ostružinový džem od Treperendy)
Postup:
Všechny suroviny smíchejte v míse nebo robotu do jedné perfektně spojené koule. Nejprve se z těsta stane drobenka, po chvíli se ale všechno hezky propojí. Takto připravené těsto vložte do sáčku a dejte do lednice, minimálně na hodinu, ideálně přes noc.
Druhý den si těsto rozdělte asi na 3 kusy. S jedním chladným kusem pracujte a zbylé části nechávejte v lednici. Pamatujte, teplé těsto se vám bude lepit na všechno, co okolo sebe uvidí. Vál podsypejte moučkovým cukrem (ne moukou, jinak se linecké bude drolit a lámat) a třetinu těsta vždy vyválejte asi na 4mm plát. Vykrajujte tvary, nejtypičtěji kolečka nebo květiny, a do poloviny z nich udělejte dírku. Na plechu s pečícím papírem cukroví pečte na 180 °C asi 10 minut. Buďte obzvlášť obezřetní, každá trouba peče jinak a linecké je na teplotu citlivé.
Hotové cukroví přendejte na mřížku a nechte zchladnout. Plné kolečko pak namažte ostružinovým nebo jiným džemem a přilepte na něj to s dírkou.
Napište nám třeba na Facebook nebo Instagram, jak vám naše linecké chutnalo!